WHO: Wereldwijd lopen jongeren risico op gehoorschade door audiospelers

1 minuten leesplezier

Wereldwijd beschadigen jonge muziekliefhebbers hun gehoor met audiospelers zonder volumebegrenzing, stelt de wereldgezondheidsorganisatie WHO dinsdag.

Over de hele wereld hebben al 466 miljoen mensen een verslechterd gehoor. In 2010 waren dit nog ongeveer 360 miljoen mensen. De gezondheidsorganisatie verwacht dat dit in 2050 zal oplopen tot 900 miljoen mensen, wat neerkomt op een op de tien mensen.

“Ongeveer een miljard jongeren lopen het risico op gehoorverlies, door het simpelweg gebruiken van de apparaten”, aldus Shelly Chadha van de WHO. De gezondheidsorganisatie dringt er bij fabrikanten op aan ervoor te zorgen dat smartphones en andere audiospelers software krijgen die verhoedt dat mensen te lang naar luide muziek kunnen luisteren.

“We willen op apparaten bijvoorbeeld functies als automatische volumereductie en ouderlijk toezicht op het volume”, aldus Chadha. “Hierdoor zorgen we ervoor dat het risico op tinnitus en gehoorverlies afneemt.”

‘Ook geluid in restaurants en fitnessruimtes vaak te hard’

De EU is de enige regio ter wereld waar regelgeving op het gebied van geluidsvolume bestaat. Er is bepaald dat het volume op audiospelers op 85 decibel moet worden ingesteld, met een maximum van 100 decibel.

De WHO onderzoekt ook volumeniveaus in nachtclubs en sportarena’s. “Er bestaan enkele richtlijnen, maar deze worden niet op grote schaal ge├»mplementeerd”, zei Chadha. “We zijn bezig met het ontwikkelen van een kader voor dergelijke regelgeving voor verschillende locaties, zoals restaurants, bars en concerten. Zelfs in fitnessruimtes wordt vaak op een te hoog niveau muziek afgespeeld.”

Bron: Nu.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *