Hoe voorkom je luiheid?

3 minuten leesplezier

Ben jij zeer gedisciplineerd, of ben je meer aan de luie kant? Veel mensen zien zich eerder als lui dan gedisciplineerd en dat is niet raar. Onze hersenen zijn juist biologisch geprogrammeerd om zo zuinig mogelijk met onze energie om te gaan. Je hoeft je dus nergens voor te schamen als je af en toe een beetje lui bent Vroeger was luiheid handig, omdat je daardoor weinig energie verbrandde. Omdat voedsel toen schaarser was dan nu het geval is kon het voor problemen zorgen als je veel zou bewegen. Door je energie te besparen zou je niet doodgaan door een tekort aan voedsel. Vroeger was het handig, maar nu hindert het ons juist. Toch zijn er manieren om dit te veranderen!

De eerste manier begint bij je mindset. Als er ergens een deadline aan vast zit zijn we geneigd om dit voor die tijd af te hebben. Je kent het vast wel. In je studententijd stelde je het schrijven van een verslag tot het allerlaatste moment uit, totdat je er simpelweg wel aan móést beginnen omdat je anders een probleem had. Je ging er als een malle aan werken om het af te maken. Soms zelfs nachten door, zonder pauzes!

Het opstellen van een deadline is dus ideaal om luiheid te voorkomen. Je kan dit simpel zelf toepassen door doelen op te stellen met daarbij een duidelijke deadline. Bijvoorbeeld: om 8 uur ’s avonds wil ik de was opgevouwen hebben en moet de afwas gedaan zijn. Als de tijd begint te dringen ga je snel aan de slag, omdat je niet de deadline wilt missen.

De tweede manier is om jezelf te belonen. In de vorige alinea hadden we het over deadlines met het voorbeeld over de huishoudelijke taken. Als je jezelf een (kleine) beloning gunt ben je meer bereid om actie te ondernemen. Gun jezelf bijvoorbeeld een snack, of koop dat goedkope prulletje op AliExpress. Door jezelf te belonen heb je meer motivatie om van de bank af te komen en aan de slag te gaan. Doe het echter niet te vaak… Motivatie moet vanuit jezelf komen. Soms heb je hulp nodig, maar je moet niet afhankelijk gaan worden van beloningen. Beloon jezelf alleen als je motivatie je in de steek laat.

De derde manier is om grote taken in kleine deeltaken op te delen. Als je een gigantische taak hebt kan het zo overweldigend zijn dat je jezelf er maar bij neerlegt en negatief gaat denken. “Pfoe, dat klinkt als veel te veel moeite” of “Pff, dat gaat me toch niet lukken” zijn gedachten die vaak voorkomen. Je kan dit voorkomen door grote taken op te delen in kleine taak. “Het hele huis schoonmaken” klinkt als een gigantische taak, maar als je dit opsplitst in “stofzuigen, de was doen, de keuken schoonmaken, de badkamer schoonmaken en de vaatwasser leegruimen” zijn het al veel simpelere taken! Daarnaast zie je de voortgang die je weer kan helpen om gemotiveerd te blijven.

Tot slot is het verstandig om de dag te beginnen met een goede intentie. Spreek voordat je de dag begint een doel af, zoals “vandaag wil ik nadat ik thuis ben van werk niet de hele avond op de bank liggen, maar ga ik een uur lang leren over mijn vakgebied”. Door vooraf een doel te bepalen word je gemotiveerd, omdat je jezelf niet teleur wilt stellen en vooruitgang wilt boeken. Als je dit pas bedenkt nadat je thuis bent, ben je zeer waarschijnlijk moe en denk je al vrij gauw iets als “pff, ik heb nergens meer zin in. Ik ga lekker televisiekijken”. Je werkflow is daardoor onderbroken en het wordt dan al veel moeilijker om weer aan de slag te gaan.