Is werken in de gehandicaptenzorg wat voor jou?

3 minuten leesplezier

Bij het werken in de gehandicaptenzorg kun je in aanraking komen met veel verschillende cliënten met zowel niet aangeboren hersenletsels als lichamelijke en verstandelijke en meervoudige beperkingen. Al deze groepen mensen vertrouwen op de begeleiding en zorg die hen geboden wordt. Wanneer je graag in de gehandicaptenzorg wilt werken, kun je op veel verschillende functies solliciteren. Als je als doel hebt om mensen met een beperking te helpen het leven te leiden zoals ze dat zelf graag wensen, dan is het werken in de gehandicaptenzorg de uitgewezen mogelijkheid.

Welke functies bestaan er in de gehandicaptenzorg?

Het meest voorkomende beroep is persoonlijk begeleider of groepsbegeleider. Wanneer je begeleider bent, ben je een aanspreekpunt voor cliënten. Begeleiders werken vaak op groepen, als ambulant begeleider bij mensen thuis, op woonvormen, of als coördinerend begeleider. Daarnaast zijn er beroepen beschikbaar voor verschillende opleidingsniveaus zoals MBO, HBO en universitair niveau. Binnen de gehandicaptenzorg bestaan er verschillende doelgroepen zoals volwassenen, jongeren, kinderen, mensen met verstandelijke of lichamelijke beperkingen, mensen met een niet aangeboren hersenletsel, mensen met een ernstige meervoudige beperking of mensen met een autistische stoornis. 

Werken in de gehandicaptenzorg

Wanneer je nog geen ervaring hebt in de zorg, dan heb je eerst een opleiding nodig. Bij veel instellingen wordt ook de mogelijkheid geboden om gelijktijdig te werken en te leren waarbij je drie tot vier dagen in de week werkt en één dag naar school gaat. Wanneer je al werkervaring hebt opgedaan, dan kun je nadat je de sollicitatieprocedure goed hebt doorlopen, meteen aan het werk. Soms kan een aanvullende opleiding al genoeg zijn. Veel organisaties organiseren ook meeloopdagen. Op deze dagen kun je ervaren of het werken in de gehandicaptenzorg iets voor jou is.

Wanneer je gaat werken en leren tegelijk, volg je de Beroeps Begeleidende Leerweg. Wanneer je dit doet, ontvang je salaris terwijl je leert. Op vacaturepagina’s vind je vaak ook de beschikbare leer-werkplekken van een organisatie. Alle bestaande organisaties binnen de gehandicaptenzorg zijn dan ook erkende leerbedrijven. Dit betekent dat alle stagiairs en leerlingen een gevarieerde ervaring opdoen. Bovendien wordt je hierbij altijd begeleid door een begeleider met veel werkervaring.

werken in de gehandicaptenzorg

Wat verdien je in de gehandicaptenzorg?

Wanneer je een begeleider in opleiding bent dan verdien je tussen de 1265 euro en 1875 euro bruto per maand. Deze bedragen zijn vastgelegd in de CAO van de gehandicaptenzorg. Daarbij worden de opleidingskosten betaald door je werkgever en verdien je minimaal het minimumloon. Wanneer je eenmaal gediplomeerd bent als begeleider, dan verdien je gemiddeld tussen de 1707 euro en 3505 euro bruto per maand. Dit is volledig afhankelijk van de functie en je ervaringen. Het bedrag is exclusief acht procent vakantiegeld en onregelmatigheidstoeslag. Je hebt dan natuurlijk ook het recht op pensioen en vakantiedagen.

Hoe is de gehandicaptenzorg georganiseerd?

Binnen de gehandicaptenzorg zijn verschillende vormen van organisatie en dienstverband mogelijk. Vaak bestaan er de volgende mogelijkheden: werken in vaste teams, werken in combinatie van wonen en dagbesteding, werken in vaste teams gecombineerd met flex uren of geheel flexibel werken. Het type dienstverband is vaak afhankelijk van de functie. Wanneer je gaat kijken naar de vacatures in de gehandicaptenzorg, maar ziet daar niet direct iets voor jou tussen staan, dan wordt er vaak de mogelijkheid geboden je in te schrijven in de zogeheten talentpool. Daarbij kun je je wensen qua functie en je cv achterlaten, waardoor je op de hoogte gesteld wordt wanneer er een vacature vrijkomt die bij jouw wensen aansluit. Je persoonlijke gegevens worden alleen gebruikt om je te contacteren in geval van een passende vacature en worden niet voor andere doeleinden ingezet.