De koppen weer dezelfde kant op met EFT relatietherapie

3 minuten leesplezier

Met relatietherapie komt jouw liefdesleven weer terug op de rails. Hoe goed je relatie in het begin ook was, het is altijd mogelijk dat jullie een punt bereiken waarop je niet meer weet hoe je verder moet. De meeste stellen gaan minstens één keer door een moeilijke periode in hun relatie. In plaats van bij de pakken neer te gaan zitten, beslis je met zijn tweeën om ervoor te gaan en om hulp te zoeken. Jullie bellen een relatietherapeut en plannen de eerste sessie in.

Relatietherapie is iets positiefs

Het goede nieuws is dat jullie beide nog hoop hebben voor jullie relatie en dat jullie allebei het gevoel hebben dat er nog iets te redden valt. De basis is er, maar de invulling moet worden veranderd. En dat kunnen jullie blijkbaar niet zelf, want jullie zijn in een situatie beland die onmogelijk lijkt. Door naar relatietherapie te gaan hebben jullie een moedige eerste stap gezet. Jullie kiezen voor de moeilijke weg en daarvoor moet je dapper zijn, je moet bereid zijn je kwetsbaar op te stellen en te kijken naar jezelf. Ook moet je eerlijk zijn en alles op tafel gooien tijdens een sessie. Relatietherapie is dus een zeer positieve eerste stap en als jullie hier allebei aan meewerken zal het je leven veranderen.

Wat is EFT relatietherapie?

De meest bekende methode in de relatietherapie is Emotionally Focused Therapy of EFT. Sue Johnson uit Canada heeft deze therapie ontwikkeld en het wordt door de meeste goede therapeuten aangeboden. De onderliggende gedachte van deze methode is dat iedereen diep van binnen behoefte heeft aan emotionele verbondenheid en dat de mens niet gemaakt is om alleen te zijn. EFT kijkt daarom naar de redenen waarop deze emotionele verbondenheid is verdwenen. Hier kunnen allerlei redenen voor zijn, bijvoorbeeld de komst van kinderen, een nieuwe baan of een verhuizing. Door naar de negatieve interactiepatronen te kijken en jullie uit de neerwaartse spiraal te halen leren jullie opnieuw met elkaar omgaan.

De ‘dans’

Johnson beschrijft de neerwaartse spiraal waarin een relatie verkeert als de ‘dans’. Het is een aaneensluiting van patronen in jullie relatie waardoor jullie worden meegesleept. De dans is dus wat je probeert te verwoorden en wat je als gezamenlijke vijand gaat zien. Je leert dan dat jullie niet elkaar de schuld moeten geven voor jullie problemen, maar dat de dans hieraan ten grondslag ligt en dat jullie daar samen wat aan moeten doen. Je leert jezelf te beoordelen en te zien hoe jij bijdraagt aan de dans. Je partner doet dat ook. 

relatietherpie met de EFT methode

Samen naar de toekomst

Langzamerhand verbetert de sfeer tussen jullie en durven jullie elkaar weer te vertrouwen en je open te stellen. Jullie leren hoe je het beste aan elkaar uitlegt waarop je op een bepaalde manier reageert, hoe je je voelt en wat je behoeftes en emoties zijn. De verbinding die verbroken was komt terug en het fundament van jullie relatie is sterker dan ooit. De dans trekt jullie niet meer naar beneden, maar jullie walsen er gezamenlijk in opwaartse richting en met een perfecte timing weer uit.