Wanneer naar de fysiotherapeut gaan?

3 minuten leesplezier

Personen die moeite hebben met bewegen, lichamelijke klachten ervaren die telkens terugkeren of een verkeerde houding aanhouden kunnen een afspraak maken met een fysiotherapeut zodat het lichaam na de persoonlijke zorg van een fysiotherapeut weer optimaal kan bewegen en de pijn is verlicht of verdwenen. Wil je meer weten over wat een fysiotherapeut precies doet en wanneer het eigenlijk nodig is om naar de fysiotherapeut te gaan? Je komt het allemaal te weten door verder te gaan met lezen.

Wat doet een fysiotherapeut?

Een fysiotherapeut helpt klanten door middel van het evalueren, plannen, organiseren en participeren in revalidatieprogramma’s om de mobiliteit van klanten te kunnen vergroten. Het gaat hierbij niet slechts om het vergroten van de mobiliteit, maar ook om het verlichten van pijn, het vergroten van kracht of het verminderen of verwijderen van de fysieke gevolgen die komen kijken bij een ziekte, letsel of ander ongeval. De meeste fysiotherapeuten zijn werkachtig bij fysiotherapiepraktijken zoals Fysiotherapie Amsterdam Noord, maar ook in ziekenhuizen, verzorgingstehuizen. Daarnaast zijn er veel fysiotherapeuten die als zelfstandige te werk gaan.

Kenmerken van een goede fysiotherapeut

Een goede fysiotherapeut kan je de optimale mate van aandacht en tijd verzekeren waarbij gewerkt wordt met een doelgerichte aanpak en behandeling. Bij een goede fysiotherapeut staan de klanten vrijwel altijd centraal. Daarnaast streeft een goede fysiotherapeut altijd naar een persoonlijke behandeling en begeleiding waarbij de klant op optimale manier wordt geholpen. 


Wanneer naar de fysiotherapeut gaan?

Heb je last van acute lichaamsklachten zoals nek-, rug- of schouderproblemen, dan moeten deze klachten vanzelf overgaan binnen een paar dagen. Zijn de klachten na een aantal weken niet verdwenen, dan kan het slim zijn om een fysiotherapeut te bezoeken. Het is verstandig om te stappen naar een fysiotherapeut na een ongeval of als je postoperatieve klachten hebt en hulp nodig hebt met de revalidatie, bij overbelasting klachten zoals rugpijn, schouderpijn en dergelijke, bij chronische klachten zoals artrose, bij sportletsels zoals blessures en bij neurologische klachten waaronder Parkinson en MS.

Bekende behandelmethoden

fysiotherapie in amsterdam noord

Enkele bekende behandelmethoden die tijdens fysiotherapie worden toegepast zijn bijvoorbeeld dry needling, IASTM, shockwave therapie, sportmassage, fysio massage, zwangerschapsmassage, triggerpointmassage, ontspanningsmassage, myofascial-massage (bindweefselmassage), coaching en begeleiding. Hierbij wordt slechts een aantal methodes genoemd.

Een hands-on behandeling is cruciaal

Ga je naar de fysiotherapeut, dan is een hands-on behandeling essentieel aangezien de meeste klanten het werken met een loopband of een oefenmachine niet persoonlijk of fysiek genoeg vinden. Er worden diverse oefeningen uitgevoerd die je zowel tijdens de therapie als thuis kunt uitoefenen voor een beter resultaat.

Er zijn verschillende situaties waarbij het verstandig is om een afspraak te maken met een goede fysiotherapeut. Probeer niet te lang te wachten als je last hebt van lichamelijke klachten die niet binnen enkele dagen overgaan om te voorkomen dat de pijn verergert. Een goede fysiotherapeut kan de lichamelijke pijn in de meeste gevallen voor je verlichten en soms zelfs helemaal verwijderen waardoor je weer verder kunt gaan met je alledaagse bezigheden zonder dat je daar pijn bij hoeft te hebben.