Algemeen

Nieuwsoverzicht uit de zorg – week 11

2 minuten leesplezier

Nederlanders met kanker kregen in 2016 vervuilde medicijnen

Veel Nederlanders met de ziekte kanker kregen in 2016 medicijnen met vervuilde grondstoffen vanuit een afgekeurde Chinese fabriek. Dat blijkt uit onderzoek van Zembla.

Maar liefst twintig grondstoffen die in Nederlandse geneesmiddelen voor onder andere chemotherapie zaten, bleken ernstig vervuild. De IGJ, de Inspectiedienst Gezondheidszorg en Jeugd, keurde 18 grondstoffen af. De overige twee werden overigens wél goedgekeurd, maar de enige reden daarvoor was dat er geen andere leverancier voor handen was.

Lees meer op Nu.nl

Europa waarschuwt Nederland om gemaakte zorgkosten in het buitenland

Als Nederlanders in het buitenland zorgkosten maken, moet dit vergoed worden tot het punt dat in Nederland uitgekeerd zou worden. Dat stelt de Europese commissie, die hierover een brief stuurde naar het kabinet.

Europese richtlijnen schrijven voor dat verzekerden recht hebben op een even hoge vergoeding in het buitenland als in Nederland.

Lees meer op Nu.nl

HMC Bronovo sluit mogelijk in 2021 of 2021

Haaglanden Medisch Centrum is van plan om het ziekenhuis HMC Bronovo te sluiten. De achterliggende reden hiervoor zijn financiële redenen. Drie ziekenhuizen openhouden is meer dan wat HMC qua lasten kan dragen.

Het Westeinde ziekenhuis en het Antoniushove ziekenhuis in Leidschendam blijven wel open.

Lees meer op Nu.nl

60% van doktersassistent heeft te maken met geweld

Bijna 2 op de drie doktersassisten hebben de afgelopen twee jaar te maken gehad met geweld. De gevallen verschillen enorm, van schelden tot en met fysiek geweld. In enkele gevallen werd zelfs gedreigd met vuurwapens en messen.

De Nederlandse Vereniging van Doktersassisten (NVDA) meldt dit vervelende nieuws. NVDA voorzitter Kees Gillis melde dat er patiënten zijn die bloed aan de muur smeren, mensen slaan of met computers gooien.

Mogelijke redenen hiervoor zijn lange wachttijden, hogere verwachtingen, mentale problemen of drank/drugsgebruik.

Lees meer op AD.nl

Jongeren slapen slecht door smartphonegebruik in de avond

Veel Nederlandse jongeren kampen met slaapproblemen omdat ze te vaak en te laat op hun schermen kijken. Het RIVM meldt dit nieuws door een recent onderzoek.

22 procent van de kinderen tussen de 8 en 13 jaar kijken in de avond regelmatig naar lichtgevende schermen. Kinderen in de leeftijdcategorie van 13 tot 18 jaar gebruiken vaak dagelijks een lichtgevend scherm in de avond, waarbij de gespendeerde tijd ook toeneemt.

Het blauwe licht dat deze schermen produceren vermindert de aanmaak van melatonine, een stofje in de hersenen dat verantwoordelijk is voor het gevoel van slaap. Indien mensen voor bedtijd naar schermen lopen te kijken verandert dit je biologische ritme, omdat je lichaam immers nog denkt dat het nog overdag is. Het logische gevolg daarvan is dat mensen te maken krijgen met insomnia.

Veel smartphone- en tabletmakers spelen hierop in door blauwlichtfilters in te bouwen, maar uit onderzoek is nog niet bewezen dat dit daadwerkelijk resultaat biedt. Is het weggefilterde blauwe licht immers goed genoeg gefilterd om het biologische ritme niet meer te verstoren?

Lees meer op AD.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *