AlgemeenZorg

Weinig uitdaging op je werk? Laat je omscholen!

5 minuten leesplezier

Iedereen heeft wel eens een mindere periode op het werk. Het kan zijn dat je in een sleur raakt omdat je elke dag dezelfde werkzaamheden uitvoert. Ook kan je na een aantal jaar minder tevreden zijn over je beroepskeuze. Dit kan bijvoorbeeld komen omdat op jonge leeftijd een keuze gemaakt wordt, om te bepalen in welke branche je werkzaam wilt zijn. Sommige mensen zijn hartstikke tevreden met hun keuze destijds. Maar het komt helaas vaak voor dat mensen wat minder enthousiast worden in de loop der jaren. Dit was ook mijn situatie twee jaar geleden.

Heb jij het minder naar je zin op je werk? Dan kan je op zoek gaan naar een andere baan. Ben jij jouw functie over het algemeen zat? Dan kan het een optie zijn om je te laten omscholen. Als je momenteel werkt in de bedrijfswereld, vind je het misschien wel leuk om te switchen naar de maatschappelijke sector. Hierbij kun je denken aan ouderenzorg, gehandicaptenzorg maar ook aan een opleiding hypnotherapie, opleiding tot leerkracht of opleiding tot jeugdzorgmedewerker. Ik dit artikel geef ik je meer informatie over omscholing door mijn persoonlijke ervaring met je te delen.

Van accountant naar het volgen van een opleiding hypnotherapie

Ik weet het nog goed. Het moment op de middelbare school waar ieder kind een keuze moest maken in een bepaalde richting kiezen. Destijds heb ik gekozen voor economie. Ik wilde immers veel geld verdienen en dacht dat dit een slimme zet was toen ik wat jonger was. Naar mate ik ouder werd lag mijn interesse steeds meer bij de sociale en maatschappelijke sector. Helaas zat ik toen al op het eerste jaar van het hbo en wilde ik toch mijn huidige keuze een kans geven. Na het behalen van mijn diploma ben ik gaan werken als accountant voor een groot commercieel bedrijf. Als ik terugkijk vond ik mijn werk nooit zo leuk. Het kon ermee door, maar veel plezier beleefde ik niet op mijn werk. Ondanks leuke collega’s en een goede werksfeer was ik het na vijf jaar toch echt zat. Ik kwam steeds moeilijk me bed uit om te werken en het koste mij enorm veel energie. Toen mijn humeur er onder ging leiden, heeft mijn man me aangemoedigd om iets te gaan doen waar ik meer plezier uit kon halen. Na veel research op het internet en veel bijeenkomsten te hebben bijgewoond, kwam ik tot de conclusie dat de opleiding hypnotherapie echt iets voor mij was. Voor veel mensen klinkt dit onbekend of misschien zelfs een beetje zweverig. Maar ik vond het geweldig. Na veel informatie over de opleiding te hebben vergaard ben ik een dag minder gaan werken en de opleiding gaan volgen. Met goed succes! Toen ik de opleiding had behaald ging ik direct op zoek naar een baan en die had ik zo gevonden! Ik kon mijn geluk niet op en voelde mij voor het eerst in jaren weer vol frisse energie. De volgende dag stapte ik naar mijn huidige werkgever, die natuurlijk al op de hoogte was van mijn opleiding en dus eigenlijk al wist dat ik zou vertrekken. Ik maakte mijn laatste maand af als accountant en ging aan de slag bij mijn nieuwe baan!

Studeren voor de opleiding hypnotherapie

Angst voor een carrièreswitch

Iets wat ik vaak in de wandelgangen terug hoor is dat mensen denken dat zij te oud zijn voor een switch in hun carrière. Dit is zeker niet het geval. Bedenk maar eens dat in 2017 ongeveer een miljoen mensen van beroep zijn gewisseld. Het enige wat je nodig hebt is moed, discipline en zelfkennis. Twijfel je of je de juiste keuze maakt? Denk eens aan deze punten:

  1. Wanneer je wat ouder bent, weet je beter wat je wilt met je leven.
  2. Je bent jezelf bewust van je sterke maar zeker ook zwakke kanten.
  3. Je breekt uit je comfortzone, waarbij je waarschijnlijk denkt: dat had ik eerder moeten doen!
  4. Het studeren voor een nieuwe opleiding is interessant en leuk omdat je dit echt wilt!
  5. Een switch in je carrière voorkomt een burn-out.
  6. Het maakt je uiteindelijk veel gelukkiger!

Twijfel je nog steeds na het lezen van deze punten? Informeer dan eens in begeleiding van een loopbaancoach. Een loopbaancoach kan je helpen met alle keuzes die te maken hebben met je carrière. Zet ook eens alle voor- en nadelen op een rijtje. Zit je gewoon even in een werksleur, dan kan het zomaar zijn dat je na een paar weken weer tevreden bent met je huidige baan. Speelt het idee van omscholing al een tijdje? Dan raad ik je aan om hier iets mee te doen. Het is immers zonde om jaren te verspillen aan een baan waar je niet gelukkig van wordt.

Hoe kan ik mezelf omscholen?

Tot slot, geef ik graag informatie over de wijze waarop je jezelf kan laten omscholen. Je kan je omscholen door op zoek te gaan naar een vacature die dit aanbiedt. Vaak wordt de omscholing betaald en heb je baangarantie. Op het moment zijn veel van dit soort vacatures te vinden in het onderwijs, ICT-sector en de zorg. Liever een andere richting kiezen? Kijk dan eens naar thuisopleidingen zoals LOI, NHA of NTI. Deze opleidingen kan je op eigen tempo volgen. Te weinig discipline om zelfstandig te studeren? Kijk dan eens naar avondopleidingen of deeltijdopleidingen. Deze opleidingen volg je vaak klassikaal op locatie. Wil je nog meer tips? Laat dan een reactie achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *