Algemeen

Nieuwsoverzicht uit de zorg week 17

1 minuten leesplezier

CAO van zelfstandige klinieken is vernieuwd

De CAO voor de zelfstandige klinieken is vernieuwd. Zo sluit de nieuwe overeenkomst beter aan bij het unieke karakter van dit zorgwezen, bijvoorbeeld door nieuwe afspraken over roosters en werktijden.

De nieuwe CAO gaat met terugwerkende kracht in vanaf 1 januari 2019. Werknemers ontvangen een loonsverhoging van 3,5% vanaf juli 2019, een loonsverhoging van 3,25% per 1 februari 2020 en een eenmalige uitkering van 1,25 in september.

3 miljoen euro subsidie om rol van darmflora bij ontstaan hart- en vaatziekten te onderzoeken

Hart- en vaatziekten zijn nog steeds één van de meest voorkomende doodsoorzaken in Nederland. Om dat tegen te staan is er drie miljoen euro beschikbaar gesteld voor een groep onderzoekers. Zij gaan onderzoeken wat de rol van de darmflora is bij de vorming van aderverkalking.

Ondanks geplande bezuinigingen stijgen de zorgkosten

De zorgkosten in Nederland stijgen nog steeds, ondanks bezuinigingsmaatregelen en andere beleidsmaatregelen. De kosten stegen van 53,5 miljard naar 61 miljard euro. Een lichtpuntje is de GGZ, waar de kosten daalden met 200 miljoen euro.

De zorgkosten zullen alleen maar verder stijgen dankzij vergrijzing en duurdere behandelingen. Daarnaast is er een tijdelijke stijging van kosten door een relatief hoog ziekteverzuim.

Haarkleur wordt mogelijk bepaald door nieuw ontdekte genen

Er zijn nieuwe genen ontdekt die een belangrijke rol spelen bij de kleurvorming van menselijk haar. Deze ontdekking is belangrijk in de strijd tegen huidkanker en andere ziektes.

Voorheen was al duidelijk dat het grotendeels genetisch bepaald is, maar er was slechts een beperkte hoeveelheid onderzochte genen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *