Nieuwsoverzicht uit de zorg – week 15
‘Minder toetsen zorgt voor minder stress’
Een school uit Apeldoorn wilt de lawine aan toetsen en schriftelijke overhoringen verminderen. De leerlingen ervaren op die manier minder stress en worden gemotiveerder.
De reden voor deze omslag is het feit dat veel leerlingen een hoge werkdruk ervaren, bijvoorbeeld omdat ze vrijwel dagelijks een toets krijgen. Deze toetscultuur demotiveert leerlingen zorgt voor een onredelijk hoge werkdruk.
‘Gemeentes lappen regels aan laars’
Veel gemeentes lappen de regels aan hun laars als het gaat om de urenindicatie van huishoudelijke hulp. Gemeentes moeten een heldere urenindicatie geven, maar verzuimen dit. In plaats daarvan laten ze de zorgbehoevenden zelf onderhandelen met de zorgaanbieder, wat tegens de regels is. Het gevolg hiervan is dat gemeenten met hoge juridische kosten komen te zitten.
‘Permanente fillers hebben veel nadelen’
Het gebruik van permanente fillers is wellicht binnenkort verboden. Die fillers blijken uit onderzoek te gevaarlijk te zijn voor menselijk gebruik vanwege de ernstige bijwerkingen.
Permanente fillers worden gebruikt voor reconstructieve operaties. Voorheen werden ze ook voor cosmetische operaties gebruikt, maar dat is al sinds 2015 verboden.
‘Personeelstekort in de zorg komt door eigen wanbeleid’
Ziekenhuizen door heel Nederland kampen met grote personeelstekorten. Maar is dit hun eigen schuld? Veel experts zeggen hierop volmondig ‘ja’.
Tijdens de crisis stopten of verminderden ziekenhuizen met het opleiden van personeel, waardoor er nu grote tekorten zijn. Ziekenhuizen mogen het zichzelf dus aanrekenen dat ze nu met problemen te maken hebben.