Algemeen

Weekoverzicht van nieuws uit de zorg – week 10

2 minuten leesplezier

‘Bijna honderd landen zagen in 2018 toename van aantal mazelengevallen’

Wereldwijd rapporteerden 98 landen in 2018 meer gevallen van mazelen ten opzichte van een jaar eerder. UNICEF noemt de stijging “verontrustend” en roept landen op meer te doen tegen de uitbraken.

74 procent van de wereldwijde stijging vindt plaats in tien landen, waaronder ook Frankrijk. Zo heerst er momenteel een mazelenuitbraak in het skidorp Val Thorens. In Nederland werden in 2017 zestien besmettingen gemeld. In het eerste half jaar van 2018 waren dat er 22.

Lees verder op Nu.nl

‘Kijken op smartphone zorgt voor extra druk op de nek’

Vandaag is het RSI-dag, de dag dat er aandacht gevraagd wordt voor ‘Repetitive Strain Injury’. We lijden massaal aan de swipeduim, de muisarm en de tabletnek. Vooral die laatste vorm komt steeds vaker voor. Zeven vragen over de tabletnek aan fysiotherapiewetenschapper Marlous de Haan.

Lees verder op Nu.nl

‘Baan én mantelzorg vaak nauwelijks te doen, tijdsdruk te hoog’

Voor een familielid zorgen terwijl je ook een baan hebt, dat wordt soms te veel. Veel werkende mantelzorgers zijn ontevreden met hun leven en ervaren een te hoge tijdsdruk.

Ongeveer 400.000 werkenden in Nederland geven intensief hulp aan hun zieke naaste. Gemiddeld werken zij 31 uur per week en helpen zij ook nog eens 21 uur.

Lees verder op RTL Nieuws

Minister De Jonge: ‘Marktwerking in de zorg is doorgeslagen’

De marktwerking in de gezondheidszorg is “doorgeslagen” en moet worden ingeperkt. Anders wordt goede zorg steeds moeilijker te organiseren en te betalen, zegt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid.

De Jonge deed zijn uitspraken in een interview met het AD. “De zorg heeft minder markt en meer samenwerking nodig. Anders houden we het niet vol”, zegt de minister. “Samenwerking gaat niet vanzelf, maar moet ingebakken zijn in de manier waarop we de zorg met elkaar organiseren.” De CDA-bewindsman keert zich hiermee tegen het liberale principe van keuzevrijheid voor patiënten.

Lees verder op RTL Nieuws

‘Personeelstekort in geestelijke gezondheidszorg leidt tot doden’

Een deel van de fatale incidenten in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) is toe te schrijven aan het tekort aan personeel, blijkt woensdag uit onderzoek dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) uitvoerde op verzoek van dagblad Trouw en weekblad De Groene Amsterdammer.

De inspectie onderzocht de relatie tussen het personeelstekort en calamiteiten in ggz-klinieken.

In bijna de helft van de onderzochte incidenten, die zich hebben voorgedaan in de afgelopen anderhalf jaar, speelde het personeelstekort een rol. In 20 procent van de gevallen was het tekort aan personeel de belangrijkste oorzaak, bij nog eens een kwart van de gevallen speelde het tekort een “nadrukkelijke rol”, schrijft Trouw.

Lees verder op Nu.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *