Zorg

Angst voor medische ingrepen

5 minuten leesplezier

Heeft u binnenkort een operatie? Het is natuurlijk logisch dat u daar ietwat zenuwachtig voor bent. Echter, veel mensen hebben liever geen medische ingreep omdat de angst zo ernstig aanwezig is of omdat ze de deskundigheid van artsen niet vertrouwen. De sterk aanwezige angst kan een probleem vormen wanneer iemand symptomen gaat negeren of niet naar bepaalde onderzoeken durft te gaan. Het is zo nu en dan noodzakelijk om medische handelingen en ingrepen te ondergaan om de gezondheid te waarborgen. Sommige mensen zijn bang voor alle medische ingrepen. Er zijn ook mensen die enkel bang zijn voor een bepaalde arts of behandeling zoals bijvoorbeeld een bezoek aan de kaakchirurg of bloedprikken. In dit artikel worden de drie meest voorkomende medische angsten beschreven.

1.      Angst voor narcose

Veel mensen zijn bang voor het ondergaan van een narcose. Een narcose (ook wel anesthesie genoemd) is meestal noodzakelijk tijdens operaties. Een narcose neemt op dat moment de pijn weg. Er zijn drie diverse soorten namelijk sedatie, algehele anesthesie (narcose) of een plaatselijke anesthesie. De meerderheid is bang voor de algehele narcose. Hier wordt het hele lichaam verdoofd en wordt een persoon in diepe kunstmatige slaap gebracht. Uiteraard wordt bewakingsapparatuur aangesloten die onder andere de hartslag, zuurstofgehalte en bloeddruk nauwlettend in de gaten houden. De slaapmiddelen worden via een infuus toegebracht. Tijdens de narcose voelt iemand niets en merkt ook niets van de operatie. Bij bewustzijn kan een persoon zich niets herinneren van de operatie. De angst voor een narcose bestaat veelal doordat iemand het een eng idee vindt om de controle over het eigen lichaam te verliezen en zichzelf niets kan herinneren. Ook zijn mensen vaak angstig om niet meer te ontwaken na een narcose. Hedendaags is het ondergaan van een narcose zeer veilig. Dit komt door geavanceerd bewakingsapparatuur en de hoogopgeleide anesthesiologen.  

Wanneer iemand angst heeft voor een narcose kan het behulpzaam zijn om zicht goed te laten informeren over het narcose proces. Ook kan het helpen om de angsten te bespreken tijdens een afspraak voor de operatie. Ook is het natuurlijk belangrijk om de instructies van de anesthesioloog op te volgen, vaak gaat het om nuchter te blijven voor de operatie om misselijkheid door de narcose te voorkomen.

2.      Angst voor een bezoek aan de kaakchirurg

Angst voor de tandarts gaat vaak gepaard met angst voor de kaakchirurg. Waarbij angst voor de kaakchirurg zo heftig aanwezig is, dat mensen graag onder algehele narcose een behandeling willen ondergaan. Over het algemeen worden ingrepen bij de kaakchirurg onder plaatselijke verdoving voltooid. Dit gebeurt veelal door een aantal injecties in de mond die de plek of de gehele kaak verdoven. Injecties kunnen een onaangenaam gevoel geven en voor veel mensen brengt dit ook veel angst met zich mee. Wanneer iemand bang is voor een kaakchirurg is het bij sommige kaakchirurgen mogelijk om een behandeling onder volledige narcose aan te vragen.

Ook hier geldt dat het handig is om aan te geven wanneer iemand extreem angstig is. Het helpt soms ook om iemand mee te nemen, dit geeft een vertrouwd gevoel. Ook kan de arts in sommige gevallen een kalmerend middel voorschrijven, wat helpt om kalmte te bewaren tijdens de ingreep. Meestal duren de ingrepen bij een kaakchirurg niet zo lang. Veel mensen geven aan dat de behandeling achteraf erg mee valt en meer het idee angst veroorzaakt.

Behandeling bij een kaakchirurg

3.      Angst voor maagonderzoek

Een maagonderzoek wordt in medische termen gastroscopie genoemd. Dit is een kijkonderzoek aan de binnenkant van de slokdarm, maag en de dunne darm. Dit wordt uitgevoerd met een endoscoop en wordt via de mond naar binnen gebracht. Aan de endoscoop is een camera en een lampje gevestigd waardoor het mogelijk is om de beelden op een beeldscherm te bekijken. Eventuele afwijkingen kunnen opgespoord worden. Ontzettend veel mensen zijn bang voor dit onderzoek omdat het een vervelend gevoel is. Veel mensen hebben dan ook het gevoel dat ze geen adem krijgen en moeten kokhalzen. Echter, is voldoende ruimte over om lucht te krijgen via de keel. Ook wordt de keel vaak verdoofd waardoor het niet zo zeer een pijnlijke ingreep is. Veel mensen die angstig zijn kiezen voor een roesje voor een kalmerend gevoel en waardoor iemand beter in staat is om de aanwijzingen van de arts op te volgen.

Het kan helpen om te bedenken dat het onderzoek niet pijnlijk is maar ‘vervelend’. Het is mogelijk om voldoende adem te halen, hier hoeft een persoon dan ook niet paniekerig door te worden. Rustig in- en uitademen kan het onderzoek makkelijker maken. Het onderzoek is vrijwel altijd snel voorbij.

Wat te doen bij hevige angsten voor medische ingrepen

Heeft u of iemand die u kent last van hevige angsten voor medische ingrepen? Verdiep u dan eens in verschillende tips en tricks die angsten verminderen. Ook is het van belang dat u dit aangeeft aan uw arts. Hier wordt dan hoogstwaarschijnlijk meer aandacht aan gegeven door u het gehele proces zorgvuldig uit te leggen. Ook wordt iemand dan meer op zijn gemak gesteld en houden artsen rekening met de angstige gevoelens. Is de angst zo ernstig aanwezig? Dan is het misschien ook een oplossing om eens begeleiding te zoeken om te leren omgaan met deze angsten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *