Seniorentelefoons worden steeds vaker gebruiker voor zorgbedrijven

2 minuten leesplezier

Seniorenalarmen, waaronder seniorentelefoons zijn innovatieve apparaten die ouderen meer vrijheid kunnen bieden. Ook steeds meer zorg bedrijven en -instellingen zien de voordelen van deze apparaten in en gebruiken deze innovatieve alarmen zodat ouderen zich in de omgeving veilig kunnen verplaatsen. De dienst Thuiszorg van het zorgbedrijf Sint-Truiden is een van de instellingen die seniorenalarmen uittesten. 

Innovatieve systemen waardoor ouderen langer thuis wonen

Steeds meer zorgbedrijven hebben als doel om senioren op een veilige en verantwoorde manier in hun vertrouwde omgeving te laten worden. Dankzij de technologie van tegenwoordig is hierin steeds meer mogelijk. De meeste senioren telefoons of senioren GSM’s zijn uitgerust met een alarmknop die bij de activatie ervan een alarmoproep verzendt naar de mantelzorger of familie. Diegene kan direct reageren door te bellen naar de de seniorentelefoon. Op die manier kan de oudere direct vertellen waar hij/zij zich bevindt zodat de juiste hulp ingeschakeld kan worden. 

Seniorentelefoons

Ook geschikt voor mensen met dementie 

Een seniorentelefoon of een seniorenmobiel kan ook een oplossing bieden voor mensen met dementie. Mensen met dementie hebben vaak last van dwaalgedrag en geheugenverlies. Dit kan zorgen voor onverantwoorde situaties, zodra iemand de woning verlaat. Momenteel wordt er gewerkt aan een systeem waarin een seniorenalarm een alarmoproep verzendt zodra iemand de afgebakende zone verlaat. Deze zone is door familie en mantelzorgers zelf in te stellen. Met behulp van de GPS-functie kan direct achterhaald worden waar de diegene zich bevindt.

Apparaat tegen eenzaamheid 

Naast het feit dat senioren langer thuis kunnen blijven wonen zorgt de aanschaf van een senioren telefoon of mobiel ervoor dat je eenvoudig in contact blijft met je (groot)ouders. Een bijkomend voordeel dus. Zo voorkomen we eenzaamheid bij de ouderen en sociaal isolement. Ouderenorganisaties zijn bang dat de eenzaamheid onder ouderen verder zal toenemen nu er nog steeds ingrijpende maatregelen gelden in verband met de corona crisis. 

Alleen een sim-kaart nodig

De meeste seniorenalarmen werken met een simkaart. Ook bestaan er alarmen die via vaste lijn werken. Maar deze zijn minder geschikt voor mensen met dementie. In beide gevallen kiest u zelf de aanbieder. Iedere aanbieder is in principe geschikt. In het geval van een sim-verbinding kunt u zowel met een prepaid als abonnement werken. Zorg er in geval van een simkaart wel altijd voor dat de pincode uit staat en dat er geen contacten staan opgeslagen op de simkaart.