Thuis en onderweg altijd een veilig gevoel

3 minuten leesplezier

Het is geen geheim dat ouderen over het algemeen net iets meer zorg en hulp nodig hebben. Personenalarmering kan een uitkomst zijn, vooral als familie wat verder weg woont. Met een persoonlijk alarm hebben ouderen extra controle waardoor deze groep zich zowel thuis als onderweg veilig voelt. Daarnaast is het voor familie een fijne gedachte dat ze hun dierbaren extra in de gaten kunnen houden. 

Wat is een seniorenalarm? 

Het seniorenalarm is een individueel alarm in geval van nood. Het alarm is eenvoudig met één druk op de knop te activeren. Schakel het noodsignaal in als u gevallen bent, als u zich niet goed voelt of als u zich onveilig voelt in een bepaalde buurt. Een alarm voor ouderen bestaat meestal uit een centrale unit die wordt aangesloten op uw telefoonlijn en één of meerdere draadloze zenders. De hoofdunit kan verbinding maken met zowel een vaste telefoonlijn als met een mobiele telefoonlijn. 

‘Meer dan 30% van de 65-plussers valt minstens eenmaal per jaar’ – Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG)

een veilig gevoel met een seniorenalarm

Beveiliging in iedere situatie 

We worden met elkaar steeds ouder en daardoor neemt het aantal ouderen toe in Nederland. In 2030 zijn er volgens de Rijksoverheid zo’n 2,1 miljoen 75-plussers, nu zijn dat er ongeveer 1,3 miljoen. Iedereen wil gezond ouder worden en zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen, daarom is het belangrijk om lichamelijk ongemak te voorkomen. Er bestaan tegenwoordig seniorenalarmen voor iedere situatie. Zo kunt u kiezen voor een simpele alarmknop, een compleet alarmsysteem of juist een senioren gsm. De meeste alarmen werken zowel binnens- als buitenshuis. 

Een persoonlijk alarm, hoe werkt dat? 

Een persoonsalarm voor ouderen werkt grotendeels hetzelfde als een ‘normaal’ beveiligingssysteem. Het belangrijkste verschil is dat de hoofdunit van het alarm voor ouderen ingeschakeld wordt door een alarmknop, paniekknop, val-detector of SOS-knop. De hoofdunit stuurt direct een melding naar een aantal telefoonnummers zodra de unit geactiveerd wordt. U bepaalt zelf naar wie het bericht gestuurd wordt. U kiest dus altijd zelf uw ‘redders in nood’. Het voordeel van een senioren gsm is dat uw GPS locatie doorgegeven wordt in het bericht als u de alarmknop indrukt. Zo weet uw redder in nood altijd waar u bent. 

Wie belt u in geval van nood? 

Zoals gezegd, kiest u zelf de personen die ingeschakeld worden als u op de paniekknop drukt. Sommige ouderen hebben de voorkeur dat er eerst contact wordt gelegd met familie, vrienden of bekenden. Dit wordt ook wel sociale alarmopvolging genoemd. Maar u kunt er ook voor kiezen om eerst contact te leggen met professionele zorgverleners. Dit noemen we professionele alarmopvolging. Hierover moet u eerst afspraken maken met een thuiszorgorganisatie bij uw in de buurt. 

Kom ik in aanmerking voor een vergoeding? 

De Nederlandse zorgverzekeringsmaatschappijen zien het nut in van een alarm voor ouderen. In sommige gevallen vergoeden zij (deels) de kosten. Benieuwd of u in aanmerking komt voor een vergoeding? Op deze pagina vindt u een overzicht van alle verzekeringsmaatschappijen in Nederland, waar u aanvraagformulieren kan invullen.