GeneesmiddelenMedicijnen

De medische verpakking is net zo belangrijk als het medicijn zelf

2 minuten leesplezier

Iedereen slikt wel eens paracetamol tegen hoofdpijn. Maar heeft u ooit over de verpakking van het medicijn nagedacht? Er komt heel wat kijken bij het produceren van verpakkingen voor medicijnen. Bovendien vraagt elk geneesmiddel om een andere verpakking. De medische verpakking moeten volledige bescherming bieden tegen besmetting tijdens transport en de etikettering moet de consument precies vertellen wat er in de doos zit. Om deze redenen moet de verpakking voldoen aan meerdere, strenge regels. 

Verpakkingsoplossingen van medicijnen moeten beter

Ondanks de internationale regelgeving omtrent verpakkingsoplossing van medicijnen, is er nog veel winst te behalen. Uit onderzoek van ANBO (Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen) blijkt dat 23% van de ouderen problemen ervaart met het openen van medicatieverpakkingen. Daarnaast ondervinden mensen moeilijkheden om de geneesmiddelen en de verpakkingen te onderscheiden. Dit is vooral een probleem als mensen meerdere medicijnen slikken. Deze cijfers schetsen hoe belangrijk pakmateriaal is. Een duidelijke verpakking vergroot namelijk de gebruiksvriendelijkheid en uiteindelijk de werking van het geneesmiddel. 

Verschillende verpakkingsoplossingen

Er bestaan verschillende soorten verpakkingen. 

  1. Blisters; De blister is beter bekend als de doordrukstrip. Deze verpakking is zeer gebruiksvriendelijk, omdat mensen de tabletten of capsules door het plastic venster kunnen zien. 
  2. Sachets; De sachet is eigenlijk niet meer dan een klein zakje. Vaak worden ze gebruikt voor een-stuks producten of voor promoties. De verpakking is geseald en plat van vorm, daardoor kunnen beide zijdes bedrukt worden. Hierdoor bieden sachets oneindig veel mogelijkheden. 
  3. Stickpacks; Stickpacks zijn langwerpige, folie- of papieren zakjes. Deze verpakking is praktisch, hygiënisch en zijn leverbaar met easy-openingssysteem. 
  4. Potten; Iedereen kent potten. Medicijnen kunnen verpakt worden in glazen of kunststof potten met verschillende afsluitende deksels. Het voordeel van potten is dat ze zeer handzaam zijn en goede bescherming bieden. 

Daarnaast zijn de medische verpakkingen onder te verdelen in primaire- en secundaire verpakkingen. De farmaceutische verpakking waarin het medicijn wordt geplaatst is de primaire verpakking. Dit is de beschermende verpakking tussen het medicijn en de omgeving. Het tweede niveau van verpakken wordt secundair verpakking genoemd. Hierbij moet u denken aan de multiverpakking waarin meerdere doordrukstrips met medicijnen zitten. Dit kan bijvoorbeeld een doosje zijn. 

Werking medicijn wordt beïnvloedt door verpakking

Onderzoek van Bijwerkingencentrum Lareb, een overheidsinstelling, toont aan dat de medicijnverpakking invloedt heeft op de werking van het medicijn. Nog een reden waarom farmaceuten moeten investeren in goed verpakkingsmateriaal. Ambi Pack is actief op de farmacie markt en is GMP gecertificeerd. Zij verpakken capsules en tabletten met de grootst mogelijke zorg. Ambi pack verpakt medicijnen zowel in blisters, sachets, stickpack als potten. 

Vragen over een soort medische verpakking? Neem contact met ons op!