GeneesmiddelenLevensstijl

Lachgas: wat houdt het in en waarom zal jij het willen nemen

4 minuten leesplezier

Op het nieuws wordt er geregeld over lachgas gesproken. Ondanks dat de naam vrij schattig en onschuldig klinkt, zijn deze nieuwsberichten meestal niet mals. Pubers zouden er verslaafd aan zijn, het zou hersenschade veroorzaken en wanneer je het tijdens het autorijden gebruikt kun je zo een ongeluk veroorzaken met alle gevolgen van dien. Maar is dit ook zo? Is lachgas echt zo gevaarlijk als dat er steeds in de media wordt verteld of is het meer een storm in een glas water? Om daar een goed antwoord op te kunnen geven moet je natuurlijk eerst weten waar het precies om gaat.

Wat is lachgas?

Lachgas is een scheikundig element met als wetenschappelijke formule distikstofmonoxide (N2O). Het is een soort gas dat vroeger veel door bijvoorbeeld tandartsen werd gebruikt. Het gas maakt je rozig, waardoor je minder pijn voelt wanneer bijvoorbeeld je rotte kies getrokken moet worden. Je ademt het element in en dit schiet meteen door naar je hersenen, waardoor je kort in de roes komt. Verder wordt lachgas ook gebruikt in de retail. Zo heb je waarschijnlijk al eens gehoord dat lachgaspatronen in slagroomspuiten zitten. Dit komt om de slagroom gekoeld te houden en voldoende druk op de fles te zetten om de lekkere slagroomtoet te krijgen die we gewend zijn.

Tegenwoordig staat lachgas vooral bekend om het recreatieve gebruik. Het wordt gezien als softdrug, een middel om tijdelijk in een ontspannen roes te komen en een soort van high te raken. Dit komt omdat als je het gas inademt dit je hersenen kort uitschakelt en je even niets meer voelt. 

Lachgas gebruiken

Als je lachgas wilt gebruiken voor recreatief gebruik, heb je niet zoveel nodig. Met name het gas zelf en een voorwerp om het gas geleidelijk in te kunnen nemen. Hiervoor worden met name ballonnen gebruikt. Je stopt het lachgas dan eerst in de ballon, knijpt het tuutje dicht, zet deze aan je mond en je laat steeds iets meer lachgas uit de ballon ontsnappen om het zo te inhaleren. Door het tuutje steeds iets minder stevig dicht te knijpen bepaal je de snelheid van hoe snel je het lachgas binnen wilt krijgen en of je even wilt stoppen.

Lachgas verkrijgen

Lachgas wordt gezien als een groot probleem, omdat het spul ongecontroleerd wordt gebruikt en ook vaak minderjarigen ermee in aanmerking komen. Dit laatste komt waarschijnlijk ook omdat het een stuk makkelijker is te verkrijgen dan dat je bijvoorbeeld een jointje in de coffeeshop koopt. Zo hoef je voor het kopen van slagroom, waar de patronen in de spuit zitten, geen identiteitsbewijs te laten zien wanneer je in de supermarkt staat.

Voor het gebruik van lachgas als partydrug is het ook mogelijk om hele tankflessen te kopen. Dit zijn dezelfde flessen als die de tandarts vroeger op voorraad had. De verkoop hiervan gebeurt met name online, waarna de flessen naar je toe worden gebracht. Zo kun je lachgas bestellen in Amsterdam via de website die ook bezorgd in bijvoorbeeld Diemen, Hoofddorp, Haarlem, Almere, Utrecht en nog veel verder. Het gebruik van deze tanks is met name als je niet alleen wilt gebruiken. Een andere reden waarom lachgas zo erg in populariteit aan het stijgen is, komt doordat je met een tankfles met meerdere mensen kunt gebruiken en het zo een sociaal gebeuren lijkt.

De gevolgen van lachgas

Lachgas kan, net als vrijwel elk ander product dat als partydrug gebruikt kan worden, nare bijwerkingen hebben. Bij lachgas is dit met name wanneer je verkeerd gebruikt. Zo kan het te veel of te snel inhaleren van het middel ervoor zorgen dat je hersens te overbelast raken of dat de kou die van de tank of het patroon afkomt je longen bevriezen. Dit zijn vooral gevolgen als je het lachgas niet goed inneemt of als je een foutje maakt. Wat wel een groot probleem is, is dat jongeren het ook vaak (willen) gebruiken, terwijl hun hersenen nog in ontwikkeling zijn en de klap die lachgas mogelijk kan veroorzaken niet goed kunnen opvangen.

lachgas bestellen in Amsterdam

Lachgas als oorzaak van iemands overlijden komt gelukkig een stuk minder vaak voor. Meestal gebeurt dit alleen als de oorzaak van wat de oorzaak is geweest. Zo is het niet aan te raden lachgas te gebruiken wanneer je aan het autorijden bent. Door de roes waar je in komt kun je de macht over het stuur verliezen of even niet opletten en daardoor ergens tegenaan rijden. Het gebruik van lachgas kan dus zonder al te veel risico, zolang je maar weet wat je doet, je dit doet met mate en alleen lachgas bestelt bij een betrouwbare leverancier.