Algemeen

Bouwlaser kopen. Waar begin je?

3 minuten leesplezier

Wil je nagaan of iets waterpas is? Dan is een bouwlaser daarvoor het geschikte instrument. Het is dus niet gek dat de bouwlaser door veel mensen wordt gebruikt. Bouwlasers zijn er in allerlei soorten en maten. Met projecterende laser of met een laser die horizontaal kan draaien. Maar waar begin je bij de zoektocht naar een bouwlaser? We zetten in dit artikel enkele aspecten voor je op een rijtje.

Soorten lasers

Ga je op zoek naar een bouwlaser, dan is het waarschijnlijk dat je zowel roterende als projecterende bouwlasers tegenkomt. Bij een roterende laser moet je je een laser voorstellen die rondom een bepaald punt kan draaien. Zo krijg je continu een horizontale lijn geprojecteerd en kan er een verticale lijn verschijnen rondom die lijn. Het fungeert als een soort referentielijn om hoogtes te behalen bij constructies.

Het bereik

Wat bovendien per bouwlaser kan verschillen, is het bereik. Ook daarbij ligt het er maar net aan waar je de bouwlaser voor wilt gaan gebruiken. Wil je vooral in huis klusjes doen? Dan heb je aan een bouwlaser met een bereik van enkele tientallen meters genoeg. Denk je er echter aan om de laser in te zetten voor grotere projecten? Dan is het slim om te kijken naar een groter bereik. Er zijn namelijk ook bouwlasers met een bereik van enkele honderde meters. Voor bouwprojecten buiten is dat handiger.

De accu

Een ander punt waar je de bouwlasers op kunt vergelijken, is de accu. Sommige bouwlasers werken op batterijen en andere bouwlasers kun je met een snoer opladen. Het is maar net wat je zelf handig vindt. Ben je van plan de bouwlaser vaak te gebruiken? Dan is het handig om voor een bouwlaser te gaan die een lange accuduur heeft of op stroom werkt. Als je de laser in mindere mate wilt gaan gebruiken kun je ook voor batterijen gaan. Op den duur kan het je veel geld besparen als je voor een laser met stekker gaat. Dan hoef je immers niet om de haverklap nieuwe batterijen te kopen.

De nauwkeurigheid en kleur

Niet elke bouwlaser is even nauwkeurig. Dat zie je aan het aantal millimeters. Bij de ene kun je bovendien waterpas handmatig afstellen en bij de andere laser gaat dat geheel automatisch. Ook varieert de kleur van de laser regelmatig. Zo zie je vaak rode of groene lasers voorbij komen. Over het algemeen blijkt dat je lasers met een groene straal veel beter kunt zien dan een rode straal. Wel is een groene bouwlaser in vergelijking met een rode een stuk duurder. Het is dus maar net hoe diep je in de buidel wilt tasten.

Vuil- en waterafstotende coating

Waar niet alle bouwlasers over beschikken is een coating die het apparaat beschermt tegen vuil en vocht. Dit wordt ook wel aangegeven met de afkorting IPxx. Vooral als je van plan bent om de laser buiten te gebruiken kan dit goed van pas komen. Dan is het geen probleem als de laser nat of vuil wordt en hoef je je geen zorgen te maken dat de bouwlaser kapot gaat.