Algemeen

Weekoverzicht van nieuws uit de zorg – week 8

3 minuten leesplezier


‘In 2030 heeft een op de zeven Nederlanders het aan zijn of haar hart’

Overleed vijftig jaar geleden een op de twee Nederlanders aan een hart- of vaatziekte, is dat nu ‘maar’ een op de vier. Dat bleek vorige week uit onderzoek van de Hartstichting. Toch groeit het aantal mensen met hart- en vaatziekten.

Hoe kan het dat we steeds meer kans hebben om een hartstilstand, hartinfarct of beroerte te overleven?

“Nederlanders overlijden op steeds latere leeftijd aan de gevolgen van hart- of vaataandoeningen. Dat komt allereerst door de sterk verbeterde zorg. De behandelingen in het ziekenhuis worden steeds beter

Bron: Nu.nl


‘Track & trace’ op de operatiekamer Reinier de Graaf is wereldprimeur


Chirurgen van het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft testen als eerste ziekenhuis ter wereld radio frequency identification (RFID) technologie op de operatiekamer (OK). Met deze techniek worden medische instrumenten voorzien van een sensor (RFID tag) waardoor zij via een dashboard live te volgen zijn. Zo wordt de efficiëntie van opereren verbeterd en de patiëntveiligheid vergroot. Momenteel wordt het systeem getest bij kijkoperaties. Het RFID-project is in nauwe samenwerking met de TU Delft, Van Straten Medical (fabrikant medische instrumenten) ontwikkeld en onder leiding van een promovendus van de TU Delft uitvoerig op de operatiekamer getest. Dit meldt het Delftse ziekenhuis. 

Bron: Nationale zorggids

‘Aantal gebroken heupen bij ouderen in vijf jaar met 12 procent gestegen’

Het aantal Nederlanders met een gebroken heup is de afgelopen jaren toegenomen, meldt informatiecentrum voor de zorg Vektis. In vijf jaar tijd is het aantal met 12 procent gegroeid, naar bijna 25.000 patiënten in 2017.

Een deel van de stijging is te verklaren door bevolkingsgroei en vergrijzing, hoewel 85-plussers hun heup juist minder vaak breken.

Mensen tussen de 65 en 74 jaar breken nu iets vaker een heup dan vijf jaar terug. Vektis telde een toename van tweehonderd heupfracturen per 100.000 verzekerden in 2013 naar 238 in 2017.

In 2013 telde Vektis 2.176 gebroken heupen bij de 85-plussers, tegenover 2.043 per 100.000 verzekerden in 2017.

Bron: Nu.nl

‘Minder astma-COPD-medicatie verstrekt’

Van de 1,56 miljoen mensen aan wie vorig jaar een astma-COPD-geneesmiddel is verstrekt, kreeg meer dan de helft (875.000) de kortwerkende luchtwegverwijder salbutamol

Openbare apotheken verstrekten in 2018 aan 1,56 miljoen mensen inhalatiemedicatie voor astma en COPD. Dat zijn er vrijwel evenveel als in 2017. De daarmee gepaard gaande kosten zijn vorig jaar echter met € 25 miljoen afgenomen. De kostendaling komt vrijwel volledig voor rekening van tiotropium en de combinatie van salmeterol met fluticason. Dat meldt de SFK deze week in het Pharmaceutisch Weekblad.

Bron: Zorgkrant.nl


‘Griepepidemie na tien weken nog steeds niet voorbij’

De griepgolf in Nederland is na tien weken nog niet voorbij. Volgens onderzoeksinstituut Nivel gingen vorige week 94 op de 100.000 mensen met griepklachten naar de huisarts. Een week eerder waren dat er 101.

Als twee weken achter elkaar meer dan 51 op de 100.000 mensen griep hebben, is er sprake van een epidemie.

Huisartsen zien al sinds half december vooral veel baby’s en jonge kinderen met griepachtige verschijnselen.

Een gemiddelde griepepidemie duurt in Nederland zo’n negen weken. Vorig jaar duurde de griepgolf twee keer zo lang als normaal.

Nivel houdt de griep in Nederland in de gaten via een representatieve groep van huisartsen in het hele land.

Bron: Nu.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *