Algemeen

Baardhaar krijgen door een transplantatie

3 minuten leesplezier

Wil je graag een vollere baard of wil je graag de baardgroei herstellen? Dan is een baardtransplantatie perfect voor jou. Hipsterbaarden (baarden van een paar dagen) zijn tegenwoordig nou eenmaal helemaal hip en happening. Deze behandeling wordt vaak gebruikt om de baard op te vullen waarbij er vaak minder dan 500 grafts worden gebruikt. Deze transplantatie is niet geschikt om een niet bestaande baard te transplanteren, omdat het hoofdhaar vaak veel dunner is dan baardhaar. Wanneer de baard lang gedragen wordt, kan je het structuurverschil dan ook goed zien.

De redenen voor een baardtransplantatie

Een baardhaartransplantatie kan zorgen dat je baardhaar wordt hersteld. Dit kan al zo klein zijn als een vingerafdruk, maar dit kan je ook zo groot maken tot een hele baard. Het resultaat is dat je een blijvend, natuurlijke baard krijgt en dat deze net zo verzorgd kan worden als een normale baard. Een goede reden om een baardtransplantatie te ondergaan is omdat je bijvoorbeeld van nature op bepaalde plekken of helemaal geen baardgroei hebt, een litteken hebt of de dikte van jouw baard niet goed genoeg vindt. De ingreep geeft je geen littekens en is bijna pijnloos te ondergaan.

De FUE methode

Voor een baardtransplantatie wordt er vaak gesproken over de FUE methode: de Follicle Unit Extraction methode. Een professional haalt hierbij grafts, ofwel haarzakjes, één voor één uit de achterzijde van je hoofd. Ze worden daarna gecontroleerd op kwaliteit en daarna weer één voor één teruggeplaatst op de gewenste plekken. Doordat de professional de haarzakjes volledig uit de achterzijde van je hoofd pakt, blijven de grafts je hele leven lang haartjes produceren waardoor de baardgroei gewoon doorgaat.

Het ligt er heel erg aan hoeveel grafts er nodig zijn voor een baardtransplantatie. Voor een klein oppervlak zijn bijvoorbeeld 50 al voldoende, terwijl bij een hele baard misschien wel 1500 nodig zijn. Tijdens de eerste intake, kan een professional hier een accurate inschatting van maken. Liggend aan wat je wilt gaan doen, duurt de behandeling ongeveer 4 tot 7 uur.

De behandeling

Voor de behandeling
Vaak kom je voor de behandeling altijd even langs voor een consult. Hierbij kan je het uitgebreid hebben over je wensen en kan de arts jouw donorgebied beoordelen. Een donorgebied is vaak de achterzijde van je hoofd.

Tijdens de behandeling
Het wordt geadviseerd dat je gebracht en gehaald wordt van de transplantatie, omdat je wordt verdoofd en niet iedereen daar even goed op reageert. Voordat de behandeling begint krijg je pijnstillers en een verdoving aan de achterkant en zijkant van je hoofd. Hierna worden de grafts er uitgenomen en voorbereid om te plaatsen. Met de grootste precisie worden de grafts doormiddel van kleine sneetjes in de huid geplaatst. Hierna wordt je huid schoongemaakt en mag je nog even in de wachtkamer zitten met wat eten en drinken voordat je met de juiste instructies naar huis wordt gestuurd.

Na de behandeling

Na de behandeling moet je de instructies opvolgen en de producten gebruiken die de arts je heeft meegegeven. Wanneer dit goed nageleefd wordt, kan je vaak al na 4 weken weer sporten.