Een vervullende baan vinden in de zorg

4 minuten leesplezier

De één kan zichzelf redden en de ander behoeft daarbij hulp van buitenaf. Het is daarom belangrijk dat er 24 uur zorg ingezet kan worden waar nodig. Het inzetten van zorg is afhankelijk van indicatie en de zorgvraag. De zorgsector heeft doorgaans extra mensen nodig. Hiervoor heeft het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport een publiekscampagne gelanceerd waarbij zorgprofessionals met veel passie over hun vak vertellen. Wanneer je graag een positieve bijdrage levert aan de maatschappij, en je hebt een hart voor menselijk welzijn, dan is het aan te raden om eens de beschikbare zorg vacatures na te gaan.

Werk vinden in de zorg

Banen in de zorg zijn er in overvloed. Gezien het kabinet de personeelstekorten terug wil dringen heeft de publiekscampagne ‘werken in de zorg’ het doel om voldoende medewerkers in de zorg te laten werken, waarbij zij kunnen doen waarvoor ze opgeleid zijn. Dit gebeurt door het onderwijs en bijbehorende stages beter aan te laten sluiten op de praktijk, door taken op zo een manier in te richten dat deze minder administratieve lasten met zich meebrengt en door een hoge werkdruk en ziekteverzuim te voorkomen.

Ook gebeurt dit door mensen te interesseren voor een baan binnen de zorg en door het gebruik van technologie anders en efficiënter te kunnen werken. Deze publiekscampagne laat daarnaast ook zien hoe divers de zorg- en welzijnssector is. Zo kun je binnen deze sector banen vinden als verzorgende, ICT’er, laborant of activiteitenbegeleider. Zo kun je op de campagnewebsite een groot aantal verhalen lezen van zorgprofessionals en vind je veel informatie over verschillende opleidingen en beroepen. Bovendien kun je naast oneindig veel vacatures ook gratis loopbaanadvies aanvragen.

Welke opleiding heb je nodig?

Wanneer je in de zorg wilt werken, heb je een opleiding nodig die daarbij past. Welke diploma nodig is, is afhankelijk van het werk dat je precies wilt doen. De zorgsector kent dan ook veel verschillende uiteenlopende functies als bijvoorbeeld zorgtechnicus en activiteitenbegeleider. Voor iedereen is er wel een passende opleiding te vinden, of je nu scholier bent of herintreder. Ook wanneer je over wilt stappen vanuit een andere sector zijn er aansluitende zorgverzekeringen te vinden.

Wanneer je al de juiste diploma’s hebt, maar ondersteuning bij het sollicitatieproces nodig hebt, dan kun je veel websites en organisaties vinden, die je daarbij kunnen helpen. De zorgsector biedt ontzettend veel mogelijkheden om aan de slag te gaan. Voor sommige beroepen bestaan er zelfs personeelstekorten. Brancheorganisaties, werkgevers en de overheid doen er dan ook veel aan om ervoor te zorgen dat er overal genoeg medewerkers zijn.

Werken en leren

Veel zorginstellingen bieden de mogelijkheid aan om te werken en daarbij een diploma te halen. Doorgaans werk je dan drie of vier dagen in de week en ga je ook één dag naar school. Dit zijn de zogeheten beroeps begeleidende leergang opleidingen. Deze opleidingen zorgen ervoor dat je je snel kunt ontwikkelen in de zorgsector en kunt doorgroeien in de richting die je ambieert. Om deel te nemen aan dit soort opleidingen heb je doorgaans één van de volgende diploma’s nodig: VMBO diploma met kaderberoeps, gemengde of theoretische leerweg, VBO diploma met minimaal drie vakken op niveau C, waaronder Nederlands en drie vakken op niveau B. Daarnaast is een MAVO diploma of een overgangsbewijs van de HAVO of het VWO van leerjaar drie naar vier ook voldoende.

een baan in de zorg

Welke banen zijn beschikbaar

Wanneer je gaat zoeken naar vacatures in de zorg, dan zul je zien dat er oneindig veel mogelijkheden zijn. Zo zul je zien dat er medewerkers gezocht worden in de thuiszorg, in de revalidatie en palliatieve zorg, bij behandeldiensten, als facilitair medewerker, als ondersteunend personeel, in de eerstelijnszorg, in de geestelijke gezondheidszorg, in de jeugdzorg, in de gehandicaptenzorg en in de verpleging.

Een beschermde titel in de zorg

Het is wettelijk bepaald in Nederland dat zorgverleners een beschermde titel gebruiken. Deze wet regelt de bescherming van opleidingstitels en beroepstitels van beroepen binnen de gezondheidszorg. Voorbeelden hiervan zijn, arts, apotheker, tandarts, fysiotherapeut, verpleegkundige, verloskundige, psychotherapeut, logopedist, diëtist, optometrist etc. Deze beschermde titel bewaakt de deskundigheid en het zorgvuldig handelen van deze zorgverleners. De wet op beroepen in de individuele gezondheidszorg kent een register waarin specialisten met een wettelijk erkende titel geregistreerd worden. Alleen zij mogen beroepen uitvoeren met deze  titel.