Algemeen

Grote bezuinigingen nodig wegens overschrijding jeugdzorgbudget

1 minuten leesplezier

Vele gemeenten hebben probleem om hun begroting dicht te krijgen, omdat veel zorgtaken duurder uitpakten dan verwacht. De totale kosten zijn met meer dan 600 miljoen euro overschreden. Minister de Jonge van volksgezondheid ziet de ernst van het probleem in en gaat op zoek naar andere bronnen van geld.

Voornamelijk de kosten van jeugdzorg zijn problematisch. Veel gemeenten hebben deze taken erbij gekregen, maar het aantal jongeren dat zorg nodig heeft is in enkele jaren al met 12% gestegen.

De gemeentes willen dat oplossen door bijvoorbeeld de belastingen te verhogen, bibliotheken te sluiten, te bezuinigen op wegenonderhoud en cultuur.

Bij het verleggen van de taken van de overheid naar de gemeenten was de aanname dat lokale wijkteams jongeren konden opsporen die hulp nodig hadden. Door deze aanpak hoopten ze de problemen voor te zijn, zodat ze minder dure zorg nodig hadden. In de praktijk blijkt dit echter niet te werken.

Gemeentes proberen dit op te lossen door op de jeugdzorg te bezuinigen, maar dat resulteert in mogelijke faillissementen en overspannen medewerkers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *