MedicijnenZorg

Een medische verpakking

2 minuten leesplezier

De juiste medische verpakking is zeer belangrijk, omdat een goede verpakking het medicijn beschermt. Daarnaast vertelt de verpakking vaak een verhaal en haalt het klanten over om het medicijn te kopen. Tenslotte moet een verpakking ook praktisch en gebruiksvriendelijk zijn. Ambi Pack is specialist in het ontwerpen van verpakkingen voor medicijnen. Dit bedrijf heeft al 20 jaar ervaring in deze sector. Daarnaast is Ambi Pack partner voor produceren van capsules en tabletten.

Blister

Een blisterverpakking is bij de meeste mensen bekend als doordrukstrip. Een blister is gemaakt van plastic. Deze verpakkingen zijn zeer gebruiksvriendelijk, omdat mensen door het plastic duidelijk kunnen zien wat hij koopt. Volgens de Volkskrant houden fabrikanten om deze reden van blisterverpakkingen. Het tweede voordeel van deze verpakking is dat fabrikanten op de achterkant advies kunnen plaatsen. Tenslotte zijn medicijnen hygiënisch verpakt in een blister.

medische verpakking voor medicatie

Sachet

Een sachet verpakking is vaak een gesealde verpakking. Meestal is een sachet een zakje waarin één-stuks-medicijnen zitten. Ook deze verpakking is zeer gebruiksvriendelijk. Het grootste voordeel van een sachet ten opzichte van een blister is dat sachets gemakkelijk te openen zijn. Bovendien biedt deze verpakking bescherming tegen vocht, geuren en licht. Hierdoor zijn de medicijnen uitstekend beveiligd. 

Stick pack

Een stick pack verpakking is een langwerpige, papieren zakje. Net als een sachet is een stick pack geseald. Een stick pack onderscheidt zich door haar smalle vorm. Om de houdbaarheid van medicijnen te verlengen is het mogelijk om de zuurstof uit het zakje te halen. Tenslotte is het mogelijk om de zakjes te laten bedrukken met advies. 

Potten

Potten zijn de laatste medische verpakking. De mogelijkheden van potten zijn eindeloos, waardoor het geschikt is voor meerdere medicijnen. Zo zijn er kunststof potten en glazen potten. De potten worden afgedekt met een schroefdeksel of drukdeksel. Bovendien kan de verpakking uitgerust worden met een etiket of label, waar de fabrikant advies op kwijt kan. 

De verpakking van medicijnen is belangrijk 

De verpakking van medicijnen biedt fabrikanten de mogelijkheid om mensen te informeren over het middel. Zo worden mensen beschermt tegen gevaarlijke medicijnen. Sinds 9 februari 2019 moeten de medische verpakkingen voorzien zijn van een speciale streepjescode waarmee de echtheid van het middel kan worden bepaald. Uit dit voorbeeld blijkt dat verpakkingen van geneesmiddelen aan strenge eisen moeten voldoen. 

Verschillende doelen 

Bovenstaande verpakkingen zijn zeer geschikt om medicijnen hygiënisch te verpakken. Maar daarbij zijn de verpakkingen ook geschikt voor voeding, voedingssupplementen, cosmetische artikelen en farmacie. De verpakkingen zijn dus in te zetten voor meerdere markten.