Zorg

Bekkenbodem fysiotherapie: Wat, waarom en waarvoor?

Hoewel er veel vormen zijn van fysiotherapie, is bekkenbodem fysiotherapie niet al te bekend. Het kan helpen bij verschillende klachten waarbij een groot schaamtegevoel heerst. Toch is het belangrijk dat ze behandeld worden.

Wat is bekkenbodem fysiotherapie?

Bekkenbodem fysiotherapie richt zich op mensen die klachten hebben aan het bekken, de onderrug, lage rugspieren of de buik. De klachten zijn heel divers en lopen uiteen van incontinentie en klachten met de ontlasting tot problemen met seksualiteit. De spieren in het bekken zorgen voor de stabiliteit van het bekken. Is er iets mis met deze spieren, dan kan fysiotherapie zorgen voor extra training waardoor de stabiliteit verbeterd kan worden. Het gaat hierbij om zowel mannen als vrouwen en ook wel eens kinderen.

bekkenfysiotherapie

Bij welke klachten kan bekkenfysiotherapie helpen?

bekkenbodemfysiotherapie

De meest gehoorde klachten bij bekkeninstabiliteit zijn problemen met plassen en urineverlies. Vaak doen deze problemen zich voor tijdens de zwangerschap of menopauze bij de vrouw, maar bekkeninstabiliteit komt zeker ook voor bij mannen en kinderen. Incontinentie of pijn bij het plassen is een klacht waar mensen zich vaak voor schamen en de stap naar een arts of fysiotherapeut is dan ook groot.

Ook bij andere klachten zoals pijn bij de ontlasting of seksuele klachten is het schaamtegevoel vaak net te groot. Hierdoor stappen mensen vaak vrij laat pas naar een arts, terwijl problemen met het bekken vaak juist goed te verhelpen zijn met bekkenfysiotherapie.

Ook helpt deze vorm van fysio bij bekkenpijn en een zwaar gevoel in de onderbuik (verzakkingsklachten). Dikwijls ook goed te behandelen met oefeningen om de bekkenspieren sterker te maken.

Bekkenbodem skelet

Hoe ziet de behandeling van een bekkenfysiotherapeut eruit?

Aan de hand van de klachten van een patiënt, stelt de fysiotherapeut specifieke oefeningen samen. Dat zijn meestal oefeningen voor het versterken van de spieren in het onderlichaam, waaronder natuurlijk de bekkenbodemspieren. Daarnaast kan de fysiotherapeut de coördinatie of timing van het gebruik van de spieren verbeteren. Ontspanningsoefeningen en ademhalingsoefeningen kunnen ook onderdeel zijn van het behandelplan. De patiënt leer omgaan met de signalen van het lichaam geeft en hoe daarop te reageren.

De bekkenfysiotherapeut adviseert over houding, toiletgedrag, belasting, drinkgedrag en eetgedrag. Tevens kan de bekkenfysio een hulpmiddel adviseren, bijvoorbeeld een bekkenband.

Wat kunt u zelf doen?

Oefening voor bekkenbodemspieren

De stap naar de huisarts of een hulpverlener is best groot, maar toch erg belangrijk. Het is van belang dat een bekkenfysiotherapeut een persoonlijk behandelplan voor u kan samenstellen. Daarnaast zijn er kleine dingen die u zelf kunt doen. Daarom hier een aantal tips: