Algemeen

Hoe kun je een bijbaan in de zorg scoren?

2 minuten leesplezier

Word jij altijd gezien als een zorgzaam persoon, meelevend met anderen en mega empathisch? En ben jij geïnteresseerd in een bijbaantje in de zorg? Dan leggen wij jou uit hoe jij een bijbaan kunt scoren in deze sector! Daarnaast zetten wij de leukste bijbanen van een bijbaan in de zorg op een rijtje. De meeste bijbanen zijn al uit te voeren vanaf 4 uurtjes per week en zijn daarom prima te combineren met een opleiding.

Opleidingen

Als jij geïnteresseerd bent in een bijbaan in de zorg, is het belangrijk dat jij al een opleiding doet in de Zorg. Zo kan jij de theorie die jij tijdens jouw opleiding leert, direct toepassen in de praktijk. Dit is zeer goed voor het leertraject. Als jij één van de volgende opleidingen volgt kun jij snel aan de slag gaan met een bijbaan: Zorg & Welzijn (op mbo niveau), Verpleegkunde (op mbo- en hbo niveau), Pedagogiek (op hbo niveau) of junior hulpverlener (op mbo niveau). Dit zijn slechts een aantal voorbeelden van opleidingen in de zorg. Natuurlijk zijn er nog veel meer, maar dat zijn de wat algemenere opleidingen.

Benodigde competenties

Ben jij niet bezig met een studie in de zorg of heb jij geen afgeronde studie gedaan, maar alsnog wel geïnteresseerd in een bijbaan in de zorg? Dan is het belangrijk dat jij in ieder geval over een aantal van de volgende competenties beschikt (let op, niet voor elke functie heb je dezelfde competenties nodig. Dit is slechts een kleine greep en de meeste voorkomende):

–  Zorgzaam

Het is belangrijk dat jij hart hebt voor de medemens en graag voor anderen zorgt. Jij zet mensen graag in het zonnetje en denkt altijd eerst aan anderen in plaats van aan jouzelf.

– Communiceren en samenwerken

In de zorgsector is het belangrijk dat er goed wordt gecommuniceerd, aangezien er veel partijen in de zorgsector bij komen kijken. Met al die partijen moet je goed kunnen samenwerken.

– Professioneel handelen

Het is van groot belang dat er professioneel wordt gehandeld. Dit omdat de zorgsector over mensen gaat en door mensen wordt gerund.

– Flexibiliteit

In de zorg heb je geen van 9 tot 5 baan, het kan zelfs zijn dat je in de nachten moet werken. Daarom is het fijn als jij flexibel bent met jouw werkuren.

Bijbanen Overal om je heen hoor je wel dat er een personeelstekort is in de zorg. Toch is het populair onder jongeren om te werken in de zorg. Dit blijkt uit de hoeveelheid aanmeldingen van studenten voor opleidingen in de zorg. Voornamelijk vanuit de overheid wordt er gestimuleerd dat er veel instroom is voor deze opleidingen. Check hier voor alle mogelijke bijbanen in de Zorg.