‘140.000 talenten met arbeidshandicap zoeken werkgever’

2 minuten leesplezier

Het was al langer een wens van een grote groep ondernemers: mensen met een arbeidshandicap die op zoek zijn naar werk zichtbaar maken.

Het UWV lanceert op hun verzoek een database waar binnenkort 140.000 “talenten met een arbeidshandicap” geregistreerd staan die staan te popelen om aan de slag te gaan.

“We zijn enkele weken geleden stilletjes begonnen met de eerste gebruikers”, zegt Astrid Hendriks van het UWV. “Inmiddels hebben we 68.000 werkzoekenden en zo’n honderd aanvragen van ondernemers voor eerste gesprekken binnen.”

In de komende periode wordt de database aangevuld met nieuwe kandidaten en hun profielinformatie, in totaal zo’n 140.000 mensen die door een fysieke, psychische of sociale beperking minder makkelijk aan de slag kunnen.

“We focussen absoluut niet op de beperking”, aldus Hendriks. “Werkgevers kunnen in de database zoeken op vaardigheden en wensen van mensen, bijvoorbeeld of iemand graag buiten werkt.”

Oriëntatie

Het oriëntatieproces begint online, via een account op werk.nl, waar ondernemers anonieme profielen kunnen bekijken. Bij interesse kunnen de eerste ontmoetingen worden gepland.

“Veel ondernemers willen graag een inclusief en divers beleid voor het aannemen van werknemers”, zegt Hendriks. “Echter zit de ingewikkelde regelgeving en vindbaarheid sommigen in de weg.”

Daarom wil het UWV ondernemers ook voorzien van advies op dit gebied, van regelgeving tot op welke manier je de werknemer het beste kunt begeleiden.

“Het is belangrijk om te beseffen dat ieder individu anders is. De ene heeft bijna geen begeleiding nodig, de ander juist wel”, aldus Hendriks.

Inwerken

Net als bij een stagiair of nieuwe kracht kan iemand binnen het bedrijf verantwoordelijk worden gesteld voor het inwerken. “Je kunt die expertise ook extern inkopen.”

Voor dergelijke trajecten is bovendien vaak subsidie beschikbaar. Ook wordt ernaar gestreefd om de regelgeving minder ingewikkeld te maken.

Zo maakte staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) vrijdag bekend dat de zogenoemde no-riskpolis, die het werkgeversrisico van loondoorbetaling bij ziekte afdekt, nu voor onbepaalde tijd geldig is.

Daardoor zijn werkgevers die iemand met een arbeidsbeperking aannemen, er tot in lengte van jaren van verzekerd dat zij er financieel niet voor opdraaien als deze werknemer ziek wordt.

“Ondernemers die mensen willen inhuren, moeten zich wel beseffen dat dit geen snelle oplossing is. Het aannemen van een persoon kost tijd en moeite, daarom is het belangrijk om je goed te laten adviseren, zodat het tot voor zowel ondernemer als kandidaat een succes wordt”

Bron: Nu.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *