Therapie

Wat kan je van gezinstherapie verwachten?

3 minuten leesplezier

Het nemen van de stap tot gezinstherapie kan heel zinvol zijn. Veel verschillende gebeurtenissen en omstandigheden kunnen het gezinsleven stressvol maken. Van psychische problemen tot fijne ogenschijnlijk fijne gebeurtenissen als trouwen. Wanneer dingen te overweldigend worden binnen een gezin, of wanneer het moeilijk is om aan onbehulpzame patronen te ontsnappen, kan therapie wellicht helpen.

Gezinnen kunnen heel ingewikkeld zijn. We zijn allemaal uniek, we hebben allemaal verschillende perspectieven, en ervaren levensgebeurtenissen net een beetje anders. Wanneer je de gezinsdynamiek in deze mix gooit, is het niet verrassend dat sommige relaties beladen kunnen raken.

Gezinstherapie helpt leden van een gezin elkaar beter te begrijpen, negatief gedrag te veranderen, en conflicten op te lossen. Het is geschikt voor alle leeftijden. In dit artikel bespreken we verschillende uitdagingen waar gezinnen tegen aan lopen, en wat je van een sessie kan verwachten. 

Wanneer is gezinstherapie handig?

Therapie kan helpen bij een lange reeks problemen. Van relatieproblemen tot het omgaan met trauma en psychische aandoeningen. Hier zijn enkele voorbeelden van wanneer met je gezin in therapie nuttig kan zijn:

  • Familielid die met een verslaving worstelt;
  • Als iemand in het gezin een handicap of chronische ziekte heeft;
  • Als een ouders zich zorgen maken over buitensporig gedrag van een kind;
  • Bij verlies of traumaverwerking;
  • Na een grote levensveranderingen als een verhuizing of trouwen;
  • Een of meer leden van de familie hebben een psychische aandoening;

Als we zelf iets moeilijks meemaken, kan het vrij gemakkelijk zijn om te vergeten hoe andere leden uit je gezin ook worden beïnvloed. Met therapie kan dit worden duidelijk gemaakt, waardoor gezinsleden de kans krijgen om hun zorgen te uiten in een gecontroleerde omgeving.

Een therapeut faciliteert open gesprekken

Door een familietherapeut aanwezig te hebben om een gesprek te faciliteren, reflecteren kunnen verschillen beter worden begrepen en mogelijk worden opgelost. De tijd nemen om te praten en te luisteren kan moeilijk zijn met de alledaagse gebeurtenissen in het gezinsleven. 

Zoals bij de meeste soorten therapie, begint een samenwerking met een analyse van de huidige situatie. Je ontmoet de therapeut meestal met het hele gezin en bespreekt de uitdagingen die ieder lid ondervindt. De therapeut zal op zijn of haar beurt uitleggen hoe hij of zij kan ondersteunen en een plan voor toekomstige sessies bespreken. Soms werken therapeuten individuele gezinsleden als dat noodzakelijk is voor een betere ondersteuning. 

gezamenlijk in gezinstherapie

Gezinstherapie is er voor iedereen

Therapeuten zullen vermijden om ‘kanten’ te kiezen, of bepaalde gezinsleden de schuld te geven. In plaats daarvan zullen ze proberen het gezin als geheel te betrekken en samen met jou te ontdekken hoe je verder kunt komen. Ze moeten iedereen voldoende tijd geven om te spreken. Daarom duurt een typische sessie zeker anderhalf uur. 

Er wordt rekening gehouden met uw specifieke omstandigheden. De therapeut past de behandelmethoden aan aan de leeftijd, behoeften en voorkeuren van het gezin. Gezinstherapie sessies waarbij kinderen betrokken zijn, kunnen bijvoorbeeld teken- en spelelementen bevatten. Op die manier krijgen zij kans om zich volledig te kunnen uiten. Dat lukt een kind namelijk niet altijd met woorden.