Aparte corona units voor ziekenhuizen

2 minuten leesplezier

Heel Nederland is in de ban van het corona virus en de daarbij behorende maatregelen.We maken ons vooral zorgen om de zorgcapaciteit en het personeel. De situatie voor de Nederlandse ziekenhuizen is nu nog houdbaar, maar er wordt gevreesd voor een tweede golf aan patiënten aldus het AD. Alle ziekenhuis zitten in de zogenoemde ‘opschalingsmodus’ waar aparte corona-units gemaakt worden. Maar wat als de ziekenhuizen straks units tekort komen en er niet voldoende zorgcapaciteit is? 

Is circulair bouwen de oplossing? 

Circulair bouwen en circulaire units zouden wel eens de oplossing kunnen zijn voor het tekort aan corona units en de zorgcapaciteit in ziekenhuizen. Jan Snel heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot marktleider op het gebied van circulair bouwen. Het bedrijf realiseert huisvesting voor de medische sector. Ook voor zorgvastgoed biedt circulair bouwen veel voordelen. Zo zijn de units snel gebouwd en geleverd en zijn er veel mogelijkheden.

Hoe ziet het circulaire bouwproces van een ziekenhuis unit eruit? 

Bij het ontwerp van een circulaire unit wordt al rekening gehouden met de herbruikbaarheid van materialen en producten. Vaak worden er units geproduceerd met standaardafmetingen die op meerdere manieren ingezet kunnen worden. Deze units voor ziekenhuizen worden 30 tot 50% sneller geproduceerd en geleverd dan bij traditioneel bouwen. Deze snelheid wordt gerealiseerd doordat de units in een fabriek onder stabiele omstandigheden gebouwd worden. Daarnaast is het ook nog een duurzame bouwmethode! 

corona units voor ziekenhuizen

Welke oplossingen zijn er? 

Mogelijke oplossingen die geboden kunnen worden aan de medische sector tijdens het corona tijdperk zijn units voor: 

  • een huisartsenpost
  • een apotheek 
  • ziekenhuis uitbreiding 
  • extra operatiekamers
  • extra laboratoriums

Al deze oplossingen kunnen permanent worden geplaatst, maar ook tijdelijk, zodat de zorghuisvesting daarna weer in de markt kan worden gezet. Vooral de tijdelijke zorghuisvesting lijkt een ideale oplossing om deze pandemie te bestrijden. Ziekenhuizen zitten daarna niet vast een de units. Al deze oplossingen moeten bijdragen om de zorgcapaciteit te vergroten. 

Mobiele huisartsenpost in Assen

Het Dagblad van het Noorden maakte deze week al bekend dat het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) de huisartsenpost heeft verplaatst buiten de muren van het ziekenhuis. Deze maatregelen zijn genomen in de strijd tegen het corona-virus.  Er zijn twee mobiele units neergezet, waar patiënten behandeld kunnen worden. Als noodoplossing is er nu een tent neergezet als ontvangst- en wachtruimte. Hoe mooi zou het zijn als hier ook snel een unit geplaatst kan worden. Zodat de huisartsenpost volledig bestaat uit modulaire units.