Ouderenzorg

Wanneer thuiszorg inschakelen?

3 minuten leesplezier

Vaak vanwege ouderdom maar ook vanwege (tijdelijke) ziekte of aandoeningen kan het zijn dat een persoon niet volledig voor zichzelf kan zorgen. Sommige taken zijn eventueel te zwaar of een persoon kan wel een beetje hulp gebruiken in het huishouden. Ook kan een persoon verpleging nodig hebben. In dit geval kan iemand thuiszorg aanvragen. Thuiszorg zorgt ervoor dat een persoon zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen zonder dat dit eventuele gevaren met zich meebrengt. Veel mensen blijven graag in hun eigen omgeving wonen, denk hierbij aan ouderen die lichamelijk achteruitgaan maar geestelijk nog goed bij de tijd zijn. Voor veel van deze ouderen is het moeilijk om afhankelijk te worden en daarbij ook nog eens uit zijn of haar eigen omgeving weg te moeten. Thuiszorg is dus voor veel ouderen een optimale oplossing. Dit geldt natuurlijk ook voor patiƫnten.

Elke Nederlander heeft recht op verzorging aan huis. Heeft u hulp nodig? Dit kunt u kenbaar maken aan een thuiszorginstelling en die regelen vaak de overige taken. Allereerst wordt u situatie beoordeelt. Vervolgens wordt er gekeken welke zorg aansluit bij uw situatie en hoeveel uur hierbij aansluit.

Welke soorten thuiszorg zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten zorg die iemand thuis kan ontvangen. Zo kan het zijn dat iemand enkel hulp nodig heeft in het huishouden, dit wordt dan huishoudelijke zorg genoemd. Iemand kan ook persoonlijke verzorging of verpleging nodig hebben. Maar ook palliatieve zorg, nachtzorg en zorg voor dementen zijn voorbeelden van soorten thuiszorg. Meestal weet u wel een beetje in welke richting u moet denken bij het type zorg. Heeft u geen idee? Geen probleem dit wordt uiteraard voor u uitgezocht.

Moet ik zelf betalen voor thuiszorg?

Thuiszorg wordt vergoed door de gemeente of door uw zorgverzekeraar. Dit valt onder de Zorgverzekeringswet, Wet langdurige zorg en Wet maatschappelijke ondersteuning.

  • Huishoudelijke zorg, persoonlijke begeleiding en ondersteuning en dagbesteding wordt vergoed vanuit uw gemeente en de bijhorende Wet maatschappelijke ondersteuning.
  • Verpleging, persoonlijke verzorging en langdurige gezondheidzorg en palliatieve zorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering van uw zorgverzekeraar.

In beide gevallen betaalt u wel een eigen bijdrage voor thuiszorg. De hoogte van deze eigen bijdragen wordt afgestemd op uw inkomen en op het aantal uur zorg. Dit wordt bepaald door het CAK: Centraal Administratie Kantoor. Voor meer informatie kunt u altijd contact opnemen met uw zorginstelling.

Foto van twee ouderen die lopen

Hoe werkt het proces?

Allereerst zal iemand van de door u geselecteerde zorginstelling bij u langskomen voor een ontmoetingsgesprek. Hier vertelt u over uw situatie maar ook over uw wensen en eisen. Als dit duidelijk is wordt er een geschikte zorgverlener voor u gezocht. Meestal wordt er contact met u opgenomen na de eerste keer thuiszorg. U kunt dan aangeven of u tevreden bent of dat u liever een ander hulp heeft. De meeste mensen zijn wel tevreden na de eerste keer hulp. Het kan natuurlijk zijn dat u geen klik heeft met diegene, u kunt het dan nog een kans geven of dit meteen aangeven. Het gaat er uiteindelijk om dat u ontzorgd wordt. Vervolgens zal de zorgverlener op de aangegeven tijdstippen langs komen voor thuiszorg.

Wilt u meteen zorg aanvragen?

Heeft u de keuze gemaakt om zorg aan te vragen? Kijk dan eens op internet voor zorginstellingen bij u in de buurt of laat iemand anders hiernaar informeren. Ook kunt u contact opnemen met uw gemeente om hulp te krijgen. U heeft een vrije keuze in welke thuiszorgorganisatie u inschakelt. Deze moet natuurlijk wel zorg verlenen bij u in de buurt.

Soms kan het een grote stap zijn om zorg aan te vragen. Maar vergeet niet, deze mensen zijn er speciaal voor u en om u te helpen en vooral te ontlasten in verschillende zaken.

Een gedachte over “Wanneer thuiszorg inschakelen?

  • Fijn om te weten dat extra zorg en ondersteuning thuis word vergoed vanuit de gemeente of de verzekeraar. Ik heb het idee dat mijn ouder wordende moeder inmiddels wel wat extra hulp kan gebruiken bij sommige dingen. Ik zal eens verder informeren. Bedankt voor de informatie!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *